B12 Vitamini ve Vücuttaki Görevleri

B12 vitamini vücudumuzda bulunması gereken yaklaşık yirmi adet vitaminden bir tanesidir ve diğer vitaminler gibi belli aralıklarla gıdalardan yada başka yollardan alınmazsa hücrelerinizdeki bazı fonksiyonlar aksar ve hastalanırsınız.

B12 vitamini başka isimlerle de anılıyor. Mesela kobalamin ve siyanokobalamin bu isimlerden ikisi. B12’nin ilginç bir yönü ise diğer vitaminlerden çok daha büyük bir moleküle sahip olması. Karbon, oksijen ve hidrojen gibi her yerde gördüğümüz atomlar dışında B12 vitamini bir adet kobalt atomu içeriyor. Bu karmaşık molekülün sentezlenmesi elbette pek kolay bir şey değil. Neredeyse hiçbir bitki bu vitamini üretemiyor. B12 içeren tek bitki bir tür deniz yosunu. Vegan beslenenler bu deniz yosununu özel olarak sipariş edip et yemeden b12 vitamini almaya çalışıyorlar. Anlayacağınız boş yere B12 içeren sebze ve meyve aramayacaksınız. B12’yi daha iyi tanımanız için şimdi faydalarından ve vücuttaki görevlerinden bahsedelim.

f:id:yiyecekler:20170511041821j:plain

B12 vitamini şu yada bu orana gerekir, desek eksik bilgi vermiş oluruz çünkü vücudunuzdaki her hücrede bu vitamin kullanılıyor. B12 vitamini yardımıyla DNA ve RNA sentezleniyor, proteinler üretiliyor. Bu hayati moleküller hem hücrenin yaşaması için elzem hem de yeni hücrelerin üremesi bunlarla mümkün oluyor. Mitokondrilerde enerji üretilmesi ve ATP sentezlenmesinde bile B12 vitamini bir rol oynuyor. Anlayacağınız, B12 vitamini olmadan yaşamak zor. Neyseki aylarca yetecek B12 vitamini, acil durumlar ve uzun süreli eksik beslenme gibi olumsuz şartlara kaşı karaciğerinizde depolanmış durumda. Siz, yanlış beslenme konusunda çok yoğun bir çaba gösterirseniz ilk olarak depodaki vitamin seviyesi azalır ve B12 vitamini eksikliği dediğimiz sağlık sorunu ortaya çıkar. B12 vitamini almamaya devam ederseniz işin sonu bayağı kötü olabilir.

B12 vitamini iki spesifik işleve de sahip. İlk olarak, kan hücrelerinin üretilmesini ve hemoglobin maddesinin sentezlenmesini sağlıyor. B12 vitamini olmayınca kansızlık yaşayabilirsiniz. Bu durumda B12 vitamini eksikliği anemisi diyorlar. Eğer kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız B12 seviyenizi kontrol ettirin.

B12 vitamini beyin hücrelerinin korunması ve yenilenmesi için çalışan bir vitamin olması sebebiyle zekanın diri kalması için gerekli. Yetişkinlerde unutkanlık, dalgınlık ve depresyon gibi rahatsızlıklara B12 vitamini ile ilgili olabiliyor. Çocuklarda B12 eksikliği ise büyük risk çünkü henüz gelişme çağındaki beyin yeterince B12 vitamini bulamazsa zeka gelişimi tam olmayabiliyor. Bu yüzden özellikle küçük çocuğunuz varsa, B12 vitamini nelerde bulunur, iyi bilmeniz gerekiyor.

Buraya kadar B12 vitamini ne işe yarar, kısaca anlattık. Artık B12’nin önemini ve düzenli olarak B12 vitamini içeren yiyecekler yemenin gereğini anlamış olmalısınız. Peki bu yiyecekler hangileri? Yani, B12’yi ne tür gıdalardan alabiliriz? Bu sorunun cevabı et sevmeyenler için kötü haber çünkü B12 vitamini sadece ette, sütte ve yumurtada var. Eğer B12 vitamini seviyenizi yüksek olmasını ve zekanızın keskin, vücudunuzun güçlü kalmasını istiyorsanız, bu gıdaları tüketmeniz gerekiyor.