B12 Vitamini Hangi Gıda Ürünlerinde Bulunuyor?

Sokaktan rastgele birkaç kişi tutsak ve kan tahlili yapsak en azından bir tanesinde B12 vitamini eksikliği çıkar.

İnanılmaz gelse de, ne yazık ki B12 vitamini eksikliği bu derecede yaygınlaşmış bir sağlık problemi ve sonuçları da oldukça tehlikeli. Kronik yorgunluk, zihinsel durgunluk ve depresyon yaratmasının yanında B12 vitamin azlığı tedavi edilmezse beyinde düzeltilemeyecek yıkımlara sebep olabiliyor ve bunun sonucunda bunama ortaya çıkıyor. İşte bu yüzden B12 vitamini ne işe yarar ve hangi gıdalarda bulunur, gibi sorulara cevap bulmakla başlayıp B12 vitamini hakkında bilgimizi mümkün olduğunca derinleştirmek ve B12 vitamini ihtiyacımızı nasıl karşılayacağımız hakkında düşünüp taşınmak sağlıklı yaşamak istiyorsak boş veremeyeceğimiz bir zorunluluk. Biz de B12 vitamini ile ilgili en önemli hususlardan birini incelemek istedik ve B12 içeren yiyeceklere göz attık.

f:id:yiyecekler:20170511014150j:plain

Günlük hayatta tüketime uygun, tedarik edilmesi mümkün ve ağız tadımıza uyan B12 vitamini kaynağı gıdalara baktığımızda bunların hepsinin hayvanların ya etinden ya sütünden elde edildiğini görüyoruz. Gerçek şu ki B12 vitamini hayvanların vücudunda üretiliyor ve sadece ette, sütte ve yumurtada bulunuyor. Ancak B12 eksikliği içinde olan ve acilen bol miktarda B12 vitamini almak zorunda olan kişiler için bazı et çeşitleri ötekilerden daha faydalı. Yemesi helal çiftlik hayvanları içinde B12 bakımından en zengin et kuzu eti. Elbette, hayvanın nasıl bir ortamda büyüdüğü ve ne yediğine göre etindeki vitamin miktarı değişiklik gösterebilir. Ancak ortalamaya bakarsak görüyoruz ki kuzu etinde dana etindekinin iki katı B12 vitamini bulunur. B12 vitamini düz ette yeterli miktarda vardır ama sakatatlarda daha çok bulunur çünkü B12 vitamini kan üretimiyle yakın ilgisi olan bir vitamindir ve kan yapan ve kan depolayan organlarda daha yoğun olarak depolanır. Mesela, insan ve hayvan vücudunda B12 vitamini deposu olarak görev yapan organ karaciğerdir. Birkaç yudum kuzu ciğeri en azından bir haftalık B12 vitamini ihtiyacınızı gidermeye muktedir bir öğündür.

B12 vitamini açısından zengin bir başka sakatat ise beyin. Bu organ B12’yi en çok kullanan organdır çünkü B12 vitamini yıpranan sinir hücresi saplarının yenilenmesini sağlar. Bu yüzden B12 vitamini beyne ulaştığında burada tutulur ve beyinde B12 vitamini oranı her zaman vücudun kalan kısımlarından daha çoktur.

Dağda dolaşıp ot yemeseler de balıklar da sonuç olarak hayvandır ve balık etinde de bol miktarda B12 vitamini olur. Hangi balıkta ne kadar B12 vitamini bulunduğuna dair birbirinden farklı birçok bulgur var ve zaten dünya üzerinde o kadar çok balık çeşidi var ki her balık için veriye ulaşmak zor. Ancak ortalama bir fikir vermek gerekirse balık etinde kırmızı ettekinden fazla B12 vitamini olduğunu söyleyebiliyoruz. Bu vitaminin vücuttaki emilin ve kullanım oranı hakkında bilgi mevcut değil ama miktara bakarsak balık çok iyi bir B12 kaynağıdır, diyebiliyoruz.

B12 vitamini nelerde bulunur, diye kısaca baktık ama bir de B12 vitamini içeren meyve ve sebzeler mevzusu var. Doğrusunu söylemek gerekirse ne meyvelerde ne sebzelerde B12 vitamini var. Bu yüzden B12 eksikliği yaşamak istemeyenler et yemek zorunda.