Meyve ve Sebzelerde B12 Vitamini Bulunur Mu?

İçeriğinde B12 vitamini bulunan meyve, sebze ve başka bitkilerin neler olabileceğini merak edenlerdenseniz burada sizi ilgilendirecek önemli bilgiler bulacaksınız.

Oldukça şanslı olduğunuzu söyleyelim çünkü bu yazıyı okumadan önce internette yer alan doğruluğu şüpheli birçok yazıdan birini okusaydınız hiç B12 vitamini içermeyen bir takım gıdalarla sağlığınıza kavuşacağınızı sanacaktınız ve B12 vitamini eksikliğinizi bir türlü gideremeyecektiniz. İsterseniz ilk önce B12 vitamini ne işe yarardiye bir bakalım.

f:id:yiyecekler:20170510210505j:plain

B12 vitamini sinir sisteminin iyi işlemesi ve kansızlığım önlenerek kan hücrelerinin düzenli olarak yenilenmesi açısından kilit görevler üstlenen bir vitamindir. B12 vitamini olmadan demir minerali hemoglobine verimli bir şekilde dönüştürülemez ve oksijen taşımakla görevli kan hücreleri yeterli sayıda üretilemez. B12 vitamini, vücudunuzdaki sinir hücrelerinin koruyucu katmanlarının korunması ve tamiri için de kullanılmaktadır. B12 eksikliği yaşayanlarda sinir hücrelerinin çalışmasındaki aksaklıklar sonucu unutkanlık ve mental kabiliyetin azalması gibi geçici belirtiler yanında onarılamayan sinir hücrelerinin ölmesi sonucu kalıcı zararlar da oluşabilir. Uzun süre B12 vitamini alamayanlarda beyinde onarılamayan zararlar ortaya çıkmaktadır ve sindirim sisteminin bozulması nedeniyle B12 vitamini alamayan ileri yaştaki kişilerde ortaya çıkan alzheimer hastalığının B12 vitamini azlığı ile bağlantılı olabileceği düşünülmektedir.

B12’nin vücuttaki hayati görevlerini ve sağlık açısından önemini öğrenen birçok kişi bu vitamini nasıl daha çok alabileceklerini öğrenmek istiyor. Güvenilir kaynaklar B12 vitamini nelerde bulunur, sorusuna gerçekçi cevaplar vererek bu vitamini almanın tek yolunun et, süt ve balık gibi hayvansal gıdaları tüketmek olduğunu söyleyecektir. Öte yandan bazı kaynaklarda ise belki ilgi çekmek için belki bilgi kıtlığından dolayı ve bu kaynakları oluşturanların yeterince araştırma yapmaya üşenmesinden dolayı B12 vitamini kaynakları ile ilgili spekülasyon sayılabilecek gereçek dışı iddialarla karşılaşıyoruz. Bu yanlış bilgilerden özellikle zararlı olabilecek bir tanesi ise bazı bitkilerin B12 vitamini içerdiğine dair ortaya atılan iddialar. Adı geçen bitkisel gıdalar genelde şunlar: Tempeh, Natto, Tofu ve Sauerkraut. İlk üç yiyecek içerik olarak birbirine çok benzer. Bunlar soya fasulyesi turşusu yada ezmesi olarak tasvir edebileceğimiz Asya ülkelerinde sevilen yemekler. Özellikle ismini duyduğumuz sözde B12 vitamini içeren bir gıda is Sauerkraut. Bu aslında lahana turşusunun Almancasından başka bir şey değil ve B12 vitamini içermesini sağlayacak bir özelliği yok. Belki köy ortamında yapılan Sauerkraut, lahanalara gübre bulaşırsa, B12 vitamini içerebilir çünkü B12 vitamini üreten bir bakteri hayvanların bağırsaklarında ve gübresinde bulunuyor. Bunun dışında Sauerkraut’un B12 içeren bir yiyecek olması sadece iddia ve spekülasyon olarak kalıyor ve bir dayanağı yok.

Öyleyse, B12 içeren sebze ve meyveler arayanlar ne yapmalı? Şunu açıkça belirtelim ki B12 vitamini içeren bir sebze veya meyve kesinlikle mevcut değildir çünkü B12 vitamini hayvan metabolizmasına ait bir maddedir ve bitkilerde neredyse hiç bulunmaz. Bunun tek istisnası belli bir su yosunu türüdür ve bu tuhaf yosun türünü sipariş edip yemeklerinize katmak size mantıklı geliyorsa bitkilerden B12 vitamini alma şansınız var. Bunun dışında sebze ve meyvelerde B12 vitamini aramayı bırakıp et, sakatat ve sütten imal edilen peynir ve yoğurt gibi yiyeceklere yönelmeniz en iyisi olacaktır.