Muzun Besin Değeri ve Faydaları

Muz, tropikal iklimde yetişen, sarı renkli, yenmeyen ve kalın bir kabuğu olan ve oldukça lezzetli bir meyvedir.

Muz, zengin bir besin değerine sahiptir ve sağlığa çeşitli faydaları vardır. Biz de burada muzun besin içeriğine baktıktan sonra kısaca faydaları nelerdir bakacağız.

f:id:yiyecekler:20160615232739j:plain

Muzun Besin Değeri

Muz, bol miktarda şeker içeren ve su oranı az bir meyve olup lif açısından oldukça zengindir. Ayrıca lif benzeri ve sindirilmeyen ama sindirim sistemi içinde parçalanarak çeşitli iyi etkiler yapan bazı karbonhidratlar içerir ama bunların kalori olarak hiçbir değeri yoktur. Muzdaki kalori sadece şekerden gelir ve çok da düşük bir miktar değildir. Ama muzdaki diğer besin unsurları onun bu fazlalığını giderir ve muz yemeyi avantajlı hale getirir.

Muzda en çok bulunan vitamin B6 vitaminidir. Muz hem miktar olarak hem de içindeki vitaminin vücuda en faydalı cinsten olması bakımından B6 vitamini içeren meyveler arasında ilk sıralarda yer alır. B6 vitamini çok dikkat edilmediği için ihmal edilen ama aslında kilit öneme sahip organ sistemlerinin işlevinde görev alan hayati bir vitamindir. B6 vitamini, serotonin üretmenizi sağlar ve sizi mutlu ve zinde kılar. B6, muzdaki tek vitamin de değildir.

Muzda öteki B vitaminleri de bulunur ama oldukça az miktardadır. Ama çok çeşitli bu vitamin grubunun her birinden biraz biraz almak metabolizmanınzın dengede kalması ve enerji üreterek daha hareketli ve sağlıklı olmanız için gereklidir. Muz, böylece insanı enerjik ve moralinizi yüksek yapar.

Muzda biraz da magnezyum bulunur. Magnezyum vücuttaki iyon dengesini ayarlayan ve sinir sisteminin dengede kalmasını sağlayan elementtir. Magnezyum, sinirleri yatıştırır, mantıklı ve doğru düşünmeyi sağlar. Muzdaki magnezyum azdır. Ama bu meyvenin bileşiminde bulunan yukarıda bahsettiğimiz lif benzeri maddeler muzdaki magnezyumun daha iyi sindirilip kana karışmasını sağlar. Böyle magnezyum açısından ihtiyacınız almış olursunuz.

Muzda bulunan bir başka mineral ise potasyumdur. Potasyum, güçlü ve enerjik kaslara sahip olmanız ve sinir iletilerinin kaslara en hızlı şekilde iletilmesi için bol bol alınması gereken bir mineraldir. Fiziksel aktivite yapınca potasyum depolarınız boşalır. Muz yiyerek potasyum depolarınızı şarj etmiş olursunuz. Koşucular ve sair sporcular muzu bu yüzden çok sever çünkü muz aynı zamanda enerji deposudur.

Muzun Öteki Faydaları

Doğrusu muzun faydaları nelerdir, diye saymaya başlasak liste bayağı uzayabilir ve altından kalkamayabiliriz. Kısaca yazmak gerekirse muz en çok sindirim sistemine iyi gelir. Muz yemek bağırsaktaki iyi bakterileri çoğaltır, kötü bakterileri ise azaltır. Bu durumda sindirim sistemi sağlığınızda genel bir artış görülür ve enfeksiyonlara karşı korunmuş olursunuz. İrritabl bağırsak sendromu gibi bir rahatsızlığı olanlar zerdeçal kadar etkili olmasa da muz yemeyi deneyebilir çünkü bağırsaktaki gaz ve şişkinlik kötü bakterilerin işi olabilir. Düzgün beslenmeyen insanların bağırsağı zararlı mikropların çöplüğüne döndüğü için gaz, şişkinlik ve ishal problemi yaşamaları normaldir.