Hangi Besinlerde Magnezyum Bulunur?

Biliyorsunuz yeryüzü metallerle ve başka elementlerle dolu bir toprak yığınıdır ve bu taş ve tozdan oluşan küredeki maddelerden birisi de kimyasal simgesi “mg” olan magnezyum elementi.

Magnezyum parlak ve gri renkli, donmuş civaya benzeyen ve metal özellikler gösteren bir element. Buraya kadar herşey normal ve o kadar normal ki belki de sıkılmya başladınız. Size biraz heyecan verelim. Magnezyum elementi aynı zamanda insan vücudunda bol bol bulunuyor. Evet, vücudumuzda bir metal var ve çok önemli bazı işlere yarıyor. Nasıl evlerimize elektrik metal kablolardan geçip geliyorsa beyninizdeki elektrik akımı da belli metal özellikli minerallerin yardımıyla akıp gider bu süreçte magnezyum en önemli görevlerden baılarını üstlenir. Yeterince magnezyum alamayan kişilerde sinir iletilerinin aktarılması zorlaşır ve sinirler kelimenin tam anlamıyla bozulur. Eğer çevrenizde sinirli ve ters davranan kişler varsa magnezyumu az gelmiş olabilir. Onlara magnezyum içeren besinler yemelerini tavsiye edin. Sahi, bu besinler hangileri? Bunun anlatmadan önce magnezyumun öteki faydalarına bir göz atalım.

f:id:yiyecekler:20161205181831j:plain

Magnezyum yalnızca sinir iletilerini aktarmıyor. Aynı zamanda iletileri alan kasların doğru bir şekilde kasılmasını sağlıyor. Kas hücrelerinin aniden büyük bir kuvvetle uzması yada kısalması için kalsiyum, potasyum, sodyum ve magnezyum gibi çeşitli minerallerin yardımı gerekli. Magnezyumun vücutta en yoğun bulunduğu doku ise kemik. Ömür boyu koca gövdenizi taşımakla görevli kemikleriniz çelik gibi sağlam olmak zorunda ve bu da kalsiyum gibi mineraller ve tabi ki magnezyum sayesinde oluyor. Magnezyum eksikliği belirtileri kaslarda yorgunluk ve güçsüzlük ile kemik ağrıları…

Peki bu kadar çok işe yarayan magnezyum nelerde var? Magnezyum az miktarlarda neredeyse her yiyecekte bulunur ama sizin ihtiyacınıza karşılık verecek kadar magnezyum bakımından zengin gıdaları dört ana grupta toplamak mümkündür:

1-) Yeşil Renkli Sebzeler: Bitkiler magnezyum elementini yeşil renkli pigmenti üretmek için kullanıyor ve bir bitki ne kadar yeşilse o kadar çok magnezyum içerir. Yapraklar magnezyum açısından özellikle zengin bitki kısmıdır. Bu yönüyle düşündüğünüzde magnezyumu en çok içeren iki sebze ıspanak ve pazu olmaktadır. Onları, tere, maydanoz ve roka gibi salata malzemeleri takip etmektedir. Bu sebzeler ne kadar doğal bir ortamda yetişmişse o kadar çok magnezyum içerir. Bu yüzden hormonsuz ve organik olanları tercih etmek gerekir.

2-) Bakliyat: Fasulye, nohut, mercimek ve bunların benzeri olan tüm gıdalar bol magnezyum içerir ama minerali vücudunuz daha iyi emebilsin diye bakliyatı suda iyice yumuşatmak ve çok iyi pişirmek gerekir.

3-) Çekirdekler: Kabak çekirdeği, ayçekirdeği, fındık, fıstık, badem ve ceviz yemek sinirlerinizi rahatlatan magnezyum mineralini almanın keyifli bir yoludur. Protein ve başka besinler açısından da bu gıdalar çok iyidir.

4-) Tam Tahıllar: Buğday tanesi birkaç parçadan oluşur. Kabuk ve tohum kısımları mineral, vitamin ve lif deposu olduğu halde içindeki beyaz kısım tamamen kalori yani kilo yapıcı karbonhidrattır. Eğer tam tahıl yerseniz vitamin ve mineralleri de almış olursunuz ve buna magnezyum da dahildir.

Gıdalar dışında magnezyum ihtiyacını gidermenin birkaç yolu daha olabilir. Mesela içtiğiniz su çeşitli mineraller içermektedir ve faydası dokunur. Özellikle maden suyu olarak bilinen mineral oranı yüksek kaynak suları magnezyum ihtiva edebilir ve bunlar sağlığa faydalıdır. Magnezyum ilaçları da vardır ama bunların emiliminin iyi olup olmadığı şüphelidir ve bunlar bağırsakta su tutabilir ve ishale sebep olabilir. Bir de magnezyum yağı adı verilen suda magnezyum çöezeltisi vardır ve bu cilde sürülebilir.