B6 Vitamini İçeren Meyve ve Sebzeler hangileri?

B6 vitamini, aynı harfle yani B harfiyle anılan 8-10 tane vitamin olmasındandır belki, pek sık önemi dile getirilmeyen ama aslında metabolizmamız açısından vazgeçilmeyecek görevleri olan bir vitamin.

B6 genellikle B12 vitamini ile işbirliği halinde çalışıyor ve kan yapmak ile beyin hücrelerinin sağlığı başlıca işlevleri. B12'den farklı olarak B6 vitamini yalnızca ette değil meyve ve sebzelerde de bulunabiliyor ama yine de en iyi B6 vitamini kaynakları et ve yumurta gibi hayvan ürünleri. Zira etteki B6 vitamini hücreleriniz tarafından kullanılmaya hazır formda ve vücudunuza girdiğinde bir işleme tabi tutulmasına gerk olmadığı gibi hiç bir kısmı da boşa gitmiyor. Bitkilerden alacağınız B6 için durum biraz farklı. Bitkilerdeki B6 vitamini glikoz moleküllerine bağlı halde geliyor ve bunların vücudunuzda ayrıştırılması hem zor hem de vitaminin bir kısmı boşa gidiyor. Bu sebeple B6 içeren besinler içinden en iyileri dana eti ve tavuk eti.

f:id:yiyecekler:20160615101704j:plainBununla beraber, b6 vitamini almak için meyve ve sebzeleri tercih etmenin de gayet mantıklı sebepleri olabilir. Söz gelimi eğer vejeteryan yada vegan bir diyete tabi iseniz et yiyemezsiniz ve bütün vitaminleri bitkilerden almak mecburiyetinde olursunuz. Belki et yiyorsunuz ama yeterince yemiyorsunuz. Malum kırmızı et fiyatları el yakıyor. Tavuk etinin kalitesi ise kuşkulu. Anlayacağınız, et her zaman uygun bir tercih olmayabiliyor. Bu yüzden B6 içeren nebati besinler nelerdir, bilmek gerekiyor.

Eğer internette bu knuda bir araştırma yapsanız birkaç saniye içinde önünüze bir liste gelecektir. Bu listeler genellikle yiyeceklerde bulunan B6 miktarı açısından doğru bilgiler veriyor ama göz ardı edilen şey bitkilerdeki B6 belli oranlarda kullanılabildiği için miktar olarak fazla olsa bile bir işe yaramayabilir. Mesela patates ve brokoli görünüşte B6 açısından zengin iki sebze ama söz ettiğimiz durum yüzünden vücudunuz bunlardaki vitamini kullanamıyor.

B6 vitamini en çok üç nebati üründe serbest ve sindirilebilir halde bulunuyor. Bunlar muz, avokado ve antep fıstığı. Muzu duymuş olmalısınız zira B6 deyince ilk adı anılan birkaç gıdadan birisi. Muz çok popüler bir meyve ve insanlar çok seviyor. Öyle ki muz kabuğu yemeye kalkanlar bile var. Avokado, o kadar sevilmese de beslenme konulu bilgiler yurt dışından servis edildiği için ABD'de çok tüketilen bu meyvenin adını da duyar olduk. Çok bilinmeyen iyi bir B6 kaynağı ise antep fıstığı. Çok sağlıklı ve enerji deposu bir gıda olan antep fıstığı bolca yenebildiği için B6 vitamini ihtiyacınız giderebilecek özellikte bir seçim.