Türk Kahvesinin Zararlarına Dikkat!

Yeme içme konusunda ülke olarak dünyanın ilk sıralarında yer alıyoruz.

Türk kahvesi de gittikçe daha çok sevdiğimiz ve içmeye doyamadığımız geleneksel bir lezzetimiz. Dünyada ülkemizi tanıtan güzelliklerimizden birisi kahvemiz. Başka ülkelerde fabrikada yapılmış koruyucu madde dolu sahte kahveleri içmek zorunda insanlar yada kahve makinalarından akan hijyenik olduğu şüpheli kahveleri yudumluyorlar. Oysa Türk kahvesi hem doğal ve el emeğiyle evde kolayca pişirilen bir kahve hem de telvesiyle içildiği için bitkisinden gelen şifaları bütün yönleriyle muhafaza ediyor. Anlayacağınız Türk kahvesi sadece tadı için içilecek bir şey değil. Aynı zamanda bir sağlık ve şifa kaynağı olarak görülebilecek faydalı bir içecek. Yaşlılıkta beyin hastalıklarında korunmak için yada Türk kahvesiyle zayıflama için fincanı yudumlayanlar da az değil. Şüphesiz Türk kahvesinin çok faydaları var ama zararları hiç mi yok? Aslında bakarsanız Türk kahvesi ve genel olarak bütün kahve çeşitleri fazla tüketildiğinde bazı yan etkiler ortaya çıkıyor ve bunları bilmek önemli. Türk kahvesinin hangi zararları olabileceğini de bu mütevazi yazımızda ele almak istedik. İşte Türk kahvesinin öteki yüzü:

f:id:yiyecekler:20170607230142j:plain

1-) Kafein Kronik Yorgunluk Sebebi: Kronik yorgunluk sendromu, sebebi tam olarak açıklanamayan ve yaşam kalitesi düşürmesi yanında depresyon gibi başka problemleri de beraberinde getirebilen bir halsizlik durumudur. Stres ve yoğun çalışmanın esas olduğu modern dünyada sık karşılaşılan bir şikayettir ve kafein bağımlılığı ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Kafein kahvede ve en çok da Türk kahvesinde bulunan bir tür uyarıcı madde. Türk kahvesini uzun bir aradan sonra ilk içtiğinizde vücut kafein bağımlısı olmadığı için kendinizi zinde ve mutlu hissediyorsunuz ama çok yoğun kahve içerseniz zaman içinde beyin bağımlı hale geliyor ve sürekli daha çok kahve istiyor. Kahve bulamayınca ise uyuşuyorsunuz ve kronik yorgunluk dediğimiz durum baş gösteriyor.

2-) Türk Kahvesi Demir Eksikliği Yapabilir: Türk kahvesi gibi sert kahveler bağırsakta demirin sindirilmeden atılmasına yol açar. Yemekten sonra Türk kahvesi içmek bu yüzden çok iyi bir fikir değil çünkü bu sırada içilen kahve demir minerali adına en büyük zararı veriyor. Türk kahvesinin iki öğünün tam ortasında içerseniz bu zararını en az seviyeye çekmiş olursunuz.

3-) Türk kahvesi kolesterolü artırabilir: Belki de Türk kahvesi zararları içinde en dikkat edilmesi gereken ve Türk kahvesine has bir problem kolesterol. Türk kahvesinin hazırlanma yöntemi farklı olduğu için pişirilmesi sırasında başka kahvelerde görülmeyen bazı bileşikler kahve tozundan suya geçiyor. Filtrelenmeyen Türk kahvesi bu bileşiklerle birlikte içiliyor ve bu bileşiklerin kolesterole kötü etkisi olduğu söyleniyor.

4-) Gebeler Sakın İçmesin: Bir fincan Türk kahvesi içtiniz diye panik yapmaya gerk yok ama sık sık içilen kahvenin gebelikte düşük riskini yükselttiğini de aklınızın bir köşesinde bulundurun. Ayrıca yoğun kafein tüketen hamile kadınlarda bebeğin daha zayıf doğduğunu da unutmayın.