Türk Kahvesi Nasıl Pişirilir?

Toplum olarak önemli ve köklü geleneklere sahibiz. 

Türk kahvesi de eski bir gelenek ve yeniden keşfedilen bir keyif ve sağlık kaynağı. Türk kahvesinin dedelerimiz ve ninelerimiz içerdi ama daha sonraki nesil mutfağımızın pek çok unsurunu unuttuğu gibi Türk kahvesine de hak ettiği değeri vermedi ve sonuçta hazır kahvelerin karşısında bu köklü lezzetimiz hafızalardan ve damklardan silinecek gibi bir beklenti oluştu. Neyse ki son beş altı yıl içerisinde insanlar hazır ve fabrika malı olan yerine el ürünü ve doğal olanın daha kıymetli olduğu anlamaya başladılar. Bu yeni tutum Türk kahvesinin de yeniden itibar kazanmasını sağladı. Yalnız bu değil elbette. Bilim adamları da Türk kahvesinin bilmediğimiz birçok özellikleri olduğunu keşfettiler. Örneğin Türk kahvesiyle zayıflama diye birşeyin mümkün olduğunu yirmi yıl önce kimse tahmin etmiyordu. Bugün ise filtrelenmemiş bir kahve çeşidi olan Türk kahvesinin zayıflama adına birçok faydalar sağlayabileceği konuşuluyor.

f:id:yiyecekler:20170607223450j:plain

Sebebi ne olursa olsun, günümüzde insanlar öncekinden daha çok Türk kahvesi pişirmeye ihtiyaç duyuyorlar. Ancak bir problem var. Bu geleneksel kahve pişirme yöntemine gereken önem verilmediği için insanlar Türk kahvesinin nasıl pişirileceğini unuttular. Elbette bu kimsenin isteyeceği bir şey değildi ama oldu. Bu yüzden hepimiz Türk kahvesinin nasıl içime hazırlayacağımızı öğrenmek zorundayız. Burada kısaca ve anahatlarıyla kuru kahveden nasıl güzel ve bol köpüklü bir fincan Türk kahvesi elde edebileceğinizi anlatacağız.

İhtiyacınız Olan Malzemeler

Tabi ilk olarak kuru kahve bulmanız lazım. Bunu herhangi bir marketten kolayca temin edebilirsiniz. Hangi markayı alacağınızı ve diğer ayrıntıları size bırakıyorum. Ancak kahvenin üretim tarihine ve son kullanma tarihine dikkat etmeniz iyi olabilir. Kahvenizi alıp eve getirdiniz. Şimdi tercihen bakır bir cezve lazım ama herhangi bir cezveyi de kullanabilirsiniz. Eğer sunum çok önemli değilse ve ilk önce Türk kahvesinin tadını tecrübe etmek istiyorsanız herhangi bir bardağa koyabilirsiniz ama bizim tavsiyemiz özel Türk kahvesi fincanı almanız. Bir de istediğiniz kadar şeker lazım.

Türk Kahvesinin Yapılışı

Bir kişilik Türk kahvesi için bir tatlı kaşığı tepeleme kahveyi cezveye koyun. Unutmayın ki bu miktar en üst sınır ve siz kendi beğeninize göre daha az da kullanabilirsiniz. Sonra kullanacağınız fincana soğuk su doldurup bunu cezveye dökün. Biraz karşıtırın ama bütün kahvesinin suya karışmasına gerek yok.

Bu karışımı kısık ateşte ısıtmaya başlayın. Bir süre sonra üzerinde köpükler oluşacaktır. Isınırken Türk kahvesini sakın karıştırmayın ama isterseniz köpükleri nazikçe toplayıp fincana dökebilirsiniz. Böylece daha köpüklü bir Türk kahveniz olur. Kahve kaynamamalıdır. Kahve kaynamadan hemen önce ateşten alın ve telvesiyle birlikte fincana dökün. İşte Türk kahveniz hazır!

Türk Kahvesini Fazla Kaçırmayın

Türk kahvesini içtikten sonra kendiniz çok daha iyi hissedeceksiniz. Bu etkinin sebebi kafeindir. Ancak buna kanıp bardak bardak Türk kahvesi içmeyin çünkü bu içeceğin yararları kadar zararları da olabilmektedir ve dozu iyi ayarlamak bu yan etkilerden uzak kalmanın en iyi yoludur.