Muzun Kabuğunun Herhangi Bir Faydası Var Mıdır?

Muz birçok faydaları olan muhteşem bir meyve. Bu konuda şüphe yok ve herkes muzu çok seviyor.

Öyle iken son zamanlarda internette ve hatta büyük bazı gazetelerin sitelerin de muz kabuğunun faydaları ile ilgili tuhaf yazılar okuyoruz. Normal ve yenebilecek bir gıda ile ilgili uydurma faydalar yazmak da kötü birşeydir ama muz kabuğu gibi en azından mevcut bilgilerimiz dahilinde konuşursak posadan ibaret birşeyi yemeye teşvik etmek insanlara zarar verebilecek bir iş.  Bunun niye böyle olduğunu ve niye muz kabuğunu yemenin kötü bir fikir olduğunu anlamak için muz kabuğunun faydaları efsanesini inceliyoruz.

f:id:yiyecekler:20160607015230j:plain

Muz Kabuğu Yenebilir Mi?

Muz kabuğu acı, kuru, lifli, çiğnemesi ve koparması zor ve muhtemelen midenizi bulandıracak nitelikte şeydir. Eğer taze bir muzun kabuğunu tek başına veya muzun içiyle birlikte yemeye kalkarsanız kötü bir çiğneme tecrübesi ve ağzınızda buruk bir tat ve tabi çöğe tükürülmüş bir lokma muz dışında herhangi bir fayda elde edemezsiniz. Olgun muz için durum biraz daha iyidir ama gene yiyeceğinizin tadı çürümüş kayıştan farklı değildir. Muzu dilimleyip pişirmek bir çözüm olabilir ama önce iyice yıkamak gerek. Tabi bu durumda bile farklı tatlar deneme olayının sınırlarını zorlamış olacaksınız.

Muz Kabuğunun Ne Faydası Var?

Muz kabuğu bol lif içerir ve şeker oranı düşüktür. Aynı muzun kendisi gibi B6 vitamini ve potasyum içerir. Besin değeri muza benzer ama muz kadar zengin değildir. Muzda olmayıp da muz kabuğunda olan faydalı bir şey bildiğimiz kadarıyla yoktur. Bu yüzden muz kabuğu yemek size değişik bir şey sağlamaz.

Muz Kabuğunda B12 Vitamini Var mı?

Doğrusu saçma ve sansasyon yaratarak ilgi çekmeyi amaçlayan haber ve iddiaların hiç sonu gelmiyor. Uydurma gıda bilimine alet olan vitaminlerin başında ise B12 geliyor. B12 vitamini sıklıkla eksikliği görülen ve sinir sistemi ile kan yapımı gibi önemli fonksiyonları olan bir vitamin. Gerçekten önemli ama hangi besinlerde bulunduğu konusunda bir sürü efsane üretiliyor. Muz kabuğunda B12 olduğu efsanesi de bunlarda birisi işte. Aslında muz kabuğunda B12 olamaz çünkü hiçbir bitkide yok. B12 vitamini sadece ve sadece hayvansal ürünlerde yani et, süt, yumurta ve bunlardan elde edilen yiyeceklerde bulunabilir. Muz, bu vitamini içermez.

Muz Kabuğu Yemek Güvenli Mi?

İnsanları muzun kabuğunu yemeye teşvik eden internet yazılarının asıl kötü yanı is tavsiye edilen şeyin aslında faydasız olmanın ötesinde zararlı bile olma ihtimalinin olması. Muz, buradan çok uzak bir ülkede, hiç bilmediğimiz ve tuhaf hastalıklar taşıyabilecek hayvanların etrafta dolaştığı ve belkide muzlara tırmandığı yada konduğu bir ortamda, yoğun bir şekilde böcek ilaçları kullanılarak üretiliyor. Muzun kabuğunu soyduğunuzda bu belaları da çöpe atmış oluyorsunuz. Yediğinizde bırakın fayda görmeyi büyük riskleri mideye indiriyorsunuz. Muzu iyice yıkasanız bile ne kadar emin olabilirsiniz? Size samimi bir tavsiyemiz olacak. O kabuğu çöpe atın yada çöp olsun istemiyorsanız saksıya gömün gübre olsun. Mineral açısından toprağa faydalı olabilir. Muzu kabuksuz yiyin ki muzun faydaları size en iyi şekilde tesir etsin.