Maydanoz Nasıl Tüketilmelidir?

Maydanoz, börekten çorbaya pekçok yemeğe lezzet veren ama aynı zamanda salataların ayrılmaz bir parçası, yeşil ince yaprakları olan bir sebze yada bazılarına göre bir baharat.

Maydanoz tüketmenin sağlığa faydaları konusunda kimsenin bir şüphesi yoktur herhalde. Kilo verdirmesi, vücudu temizlemesi ve antioksidan özellikleri yanında K vitamini, A vitamini ve C vitamini açısından zengin oluşu maydanozu sevmemizin sebeplerinden birkaç tanesi. Peki maydanozdan en iyi şekilde faydalanmak için maydanoz nasıl tüketilmeli? İşin gerçeği şu ki maydanozu daha marketten alırken dikkatli olmak gerek. Maydanozun taze olmasına özen gösterin.

Bildiğiniz gibi maydanoz yemeklere katılarak pişirilerek yenebilen bir gıda. Ama en iyisi maydanozu çiğ yemektir. Zira maydanozun faydaları pişirildiği zaman ciddi şekilde azalabiliyor. Mesela C vitamini oranı azalıyor. C vitamini ısıdan ve havaya maruz kalmaktan hızla etkilenen bir madde. Bu yüzden C vitamini içeren gıdalar, pişirilmese daha iyi oluyor. C vitamini havayla temas edince de hızla oksitlenerek işe yaramaz hale geliyor. İşte bu sebepledir ki çiğ maydanozu çok ince kıymadan tüketirseniz daha çok vitamin alırsınız. Maydanozun saplarını kesin çünkü çok sert ve acıdırlar ve yemesi hiç de güzel değildir. Sonra yaprakları ince ince değil de büyük parçalar halinde kıyın. Yaprakların suyu çıkmasın ve içi dışına çıkmasın. Bunları çabucak salatanıza katın ve bir seferde afiyetle yiyin.

Maydanozun vitaminlerini koruma işini abarttığımı düşünüyor musunuz? Şöyle söyleyeyim. Maydanozun vitaminleri bıçağın metaline değince reaksiyona girip bozulmasın diye maydanozu tahta bıçakla doğrayanlar bile var. İşte maydanoz böyle bir şifa deposu ve insanlar bunun bir gramını bile ziyan etmemeye çalışıyor.