Demir Eksikliğinin Sağlınıza Zararlarını Bir Bilseniz…

Vücudumuzda birçok metal iyonu bulunur ve bunların her biri ayrı bir yönden yaşamın devam etmesi için gereklidir.

Ancak demir minerali, vücumuza gereken bütün mineraller arasında müstesna bir yere sahiptir çünkü demiri vücudumuz yaşam kaynağı kanı üretmek için kullanır. Hücrelere gereken birçok besin maddesi ve hormonu taşıması yanında kanın en önemli görevi oksijenin hücrelere intikal etmesidir ve bu ancak demir elementinden üretilen hemoglobin sayesinde gerçekleşmektedir. Eğer yeterli demir almazsanız, vücudunuz hemoglobin üretemez ve dokularınıza yeterli oksijen gitmez olur. Bu tıbbi duruma kansızlık yada demir eksikliği anemisi, denir. Demir eksikliği anemisi birçok sebepten kaynaklanabilen bir hastalıktır ama bu eksiklikten muzdarip insanların çoğunun yaptığı hata demir içeren gıdaları yememektir. Bu açıdan özellikle et yemeyenler risk altındadır çünkü et en çok demir içeren besinler arasındadır.

f:id:yiyecekler:20170725060613j:plain

Demir eksikliği çok yaygın bir sağlık problemidir ve demir eksikliği belirtileri hakkında bilgi edinmek bu eksiklik eğer siz de varsa onu erkenden keşfedip sağlığınıza büyük zarar vrmeden onu tedavi ettirmenizi sağlayabilir. Zira, demir eksikliği birçok kişi tarafından önemsiz bir şey gibi görülüyor olsa da aslında ciddi sonuçları olabilecek bir mineral eksikliğidir. Kansızlık, ilk başta pek bir belirti vermeyen ama gizliden gizliye vücudunuzu kemiren ve sonunda geri dönüşü olmayan zararları olabilen bir hastalıktır. Bu yüzden demir eksikliği anemisi belirtileri herkes tarafından bilinmeli ve dahası, demir eksikliğinin olası zararları hakkında bilgi edinilmelidir.

f:id:yiyecekler:20170725060715j:plain

Demir eksikliğini işaret edebilecek belirtileri ikiye ayırabiliriz. Yorgunluk, halsizlik, nefes nefese kalma, dalgınlık ve kafa karışıklığı gibi hafif belirtiler, demir eksikliğinin henüz ileri bir aşamaya ulaşmadığını gösterir ama yine de hemen müdahale ve tedavi gerektirir. Göğüs ağrısı, çarpıntı, solgunluk, üşüme, depresyon, toprak yeme isteği gibi ileri derecedeki belirtiler ise demir eksikliğinin çok ilerlediğini ve vücuda büyük zararları olabilecek bir dereceye ulaştığını gösterir. Böyle bir noktaya ulşamış demir eksikliği için en kısa sürede doktora başvurmak elzemdir. Zira demir eksikliği ve özellikle ileri derecede kansızlık haline gelmiş demir eksikliği anemisi, eğer giderilmezse hayat boyu sürecek hastalıklara yol açabilir.

Demir eksikliğinin en büyük zararı kalbe olan zararıdır çünkü kansızlık olduğunda kanın yapamadığı işleri telafi etme görevi kalbe düşer. Dokularınız oksijensiz kalıyorsa kalp dokulara oksijen dağıtabilmek için daha çok çarpar. Çarpıntı ve nefessizlik gibi belirtiler böylece ortaya çıkar. Tabi ki bu kalbe büyük zararları olan birşeydir.

f:id:yiyecekler:20170725060757j:plain

Demir eksikliğinde etkilenmesi muhtemel bir başka organ ise beyindir. Beyin; vücuttaki her fonksiyonu denetlemekle görevlidir ve bu zor görevi yapmak için sürekli glikozu enerjiye çevirir ve bu sırada bol bol oksijen kullanır. Oksijen yokluğundan en çok etkilenen ve en çabuk zarar görenler betin hücreleridir. Bu yüzden beyne giden oksijen hiç kesilmemeli ve hiç azalmamalıdır. Kansızlığa yol açan demir eksikliğinin zararları beyin üzerinde çabuk ortaya çıkar ve uzun süreli olabilir.

Demir eksikliğinin gebelikteki zararları da çok ciddi olabilir. Dünya genelinde demir eksikliği yaşayan hamilelerin sayısı çoktur ve bu durum gelişim geriliğine, erken doğumlara ve düşüklere yol açar. Demir eksikliği olan annelerden doğan bebeklerinde demiri eksik olabilir ve bu durum giderilmezse bebekte zeka geriliği meydana gelebilir.