Demir Eksikliği Anemisi Nedir?

Demir eksikliği anemisi; dünya genelinde en yayılmış sağlık sorunlarının başında gelir ve her ne kadar ciddiye pek alınmasa da yaşam kalitesini düşürmenin ötesinde kalıcı bozukluklara yol açma potansiyeli olan bir eksikliktir.

Demir eksikliği anemisinden korunmak ve meydana gelmesi durumunda ivedilikle giderebilmek için bu problemin neden ortaya çıktığını, belirtilerini ve nasıl tedavi edilebileceğini bilmeliyiz. Biz de bu yazımızda bu hususları ele alacağız. Dahası, demir eksikliği ile anemi arasındaki farkı ve demir eksikliğinin zararları ve etkilerini anlatacağız.

f:id:yiyecekler:20170725024551j:plain

Demir; kan yapan mineraldir. Demir eksikliği kansızlığıa neden olur. Demir eksikliğinin yeni ortaya çıktığı ve henüz kansızlığa yol açmadığı dönemde bu problem demirden zengin bezlenerek kolay çözülebilir. Ancak eğer demir eksikliği ilerleyip anemiye dönüşürse tedavisi biraz daha zor olabilir ve anemi başka hastalıklara da sebep olabilir.

Yorgunluk; demir eksikliği anemisi belirtileri içinde ilk ortaya çıkan olarak kabul edilir. Bunun sebebi kanınızın azalmasıdır. Kanın insana güç verdiğini hepimiz biliyoruz. Kanın en önemli bileşeni olan hemoglobin demir mineralinin yokluğunda sentezlenemediği için demiri azlığı çekenlerde hemoglobin seviyesi düşer. Demir eksikliğinin diğer belirtileri ise üşüme, solgunluk, çarpıntı, nefes darlığı, uyuşukluk ve depresyondur.

f:id:yiyecekler:20170725024523j:plain

Eğer bir kişide demir eksikliği belirtileri görülüyorsa vakit kaybetmeden bir doktora danışmalıdır. Zira demir eksikliği tedavi edilmezse vücuda kalıcı zararlar verebilir. Mesela demir eksikliğinin önemli bir zararı kalbi yorması ve kalbin çok çalışmasına yol açmasıdır. Bu yüzden kalp ritmi bozulabilir ve kalp büyümesi meydana gelebilir. Demir eksikliği anemisi beyne de zarar verebilir çünkü beyin vücutta sürekli oksijene ihtiyaç duyan bir organdır. Gebelerde çok görülen demir eksikliği anemisi, düşük riskini yükseltir ve çocukta gelişim bozukluğuna sebep olabilir.

Demir eksikliğinin olup olmadığını belirtilere bakarak tahmin etmek zor değildir ama kesin teşhisi koyacak olan doktordur. Demir eksikliği; kan sayımı ile ortaya çıkar. En önemli veri hemoglobin seviyesidir. Doktor, demir eksikliğiniz olduğu tespit ettikten sonra muhtemelen size demir şurubu yada demir hapları verecektir. Bu demir hapları bazı kişilerde mide bulantısı yapabilir. Ama mide bulantısı yapıyor, diye demir ilacını kullanmaktan vazgeçmek büyük bir hatadır çünkü özellikle gebeler için demir eksikliği tehlikeli bir durumdur. Eğer demir haplarını kullanamıyorsanız hemen doktora danışarak onun eşdeğeri olan bir demir şurubunu kullanmaya başlamalısınız çünkü demir eksikliği anemisi ne kadar çabuk tedavi edilirse zararları da o kadar az olur.

f:id:yiyecekler:20170725024443j:plain

Demir eksikliği anemisinden kurtulmak için yapacağınız en önemli şey doktorun verdiği ilaçları düzgün bir şekilde ve aksatmadan kullanmaktır. Bunun dışında beslenmenizi düzeltmeye çalışmak da iyi olabilir. Böylece hem daha iyi beslenmiş olursunuz hem de demir eksikliğinden daha çabuk kurtulursunuz. Ayrıca demir eksikliğinin yeniden ortaya çıkmasını engellemenin tek yolu da diyetinizi kesin bir şekilde düzeltmek ve demir mineraline beslenmenizde daha çok yer vermektir.

Demir eksikliği bilhassa bayanları tehdit eden bir illet. Bunun sebebi kadınların ayda bir yoğun şekilde kan kaybı yaşaması ve kanlar birlikte vücuttaki demirin atılması. Bu yüzden demir eksikliği kadınlarda çok daha yoğun olarak görülüyor ve kadınlar demir eksikliğinin etkilerin daha çok maruz kalıyor. Bundan dolayı kadınların et ve bakliyat gibi demir bakımında zengin gıdalara ağırlık vermesi büyük önem arz ediyor.