Demir Eksikliği Anemisinin 5 Belirtisi

Et yemeyi sevmiyor musunuz? Yeşil çay, kahve ve çay içmek hayatınızın önemli bir parçası mı?

Kadın mısınız? Son zamanlarda kendinizi sürekli yorgun ve güçsüz mü hissediyorsunuz? Eğer bu sorulara cevabınız evet ise siz, demir eksikliği görülme riski yüksek kişiler arasında sayılırsınız. Demir eksikliği, çoğunlukla yanlış beslenme neticesinde meydana gelir ve vücuttaki demir stoklarının azalması anlamına gelmektedir. Demir eksikliği, çok yaygın olrak görülen bir mineral eksikliğidir ve özellikle ileri bir seviyeye ulaşmışsa en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Daha ziyade kadınlarda görülen ve gebelikte komplikasyonlara neden olabilen demir eksikliğinin zararları kalbi, beyni ve bağışıklık sistemini etkiler ve tedavi edilmezse sağlığınıza büyük zararları dokunabilir. Demir eksikliğinden korunmanın ilk adımı elbette kendinizde bu eksikliğin olup olmadığını bulmaktır. Sağlık sorunlarınız hakkında kendiniz teşhis koymaya çalışmak tabi ki hatalı bir davranış ve demir eksikliği de dahil bütün problemlerinizi doktora danışarak çözmeye çalışmalısınız. Ancak demir eksikliği belirtileri hakkında bilgi edinmek ve kendi sağlık durumunuzu gözden geçirip siz de bu eksikliğin olma ihtimali varsa hemen doktora başvurmak işiniz kolaylaştıracağı gibi sağlığınızın da korunmasını sağlayacaktır.

f:id:yiyecekler:20170724222914j:plain

Demir eksikliğinin en çok bilinen belirtisi sürekli yorgunluk, kaslarda zayıflık ve önceden size kolay gelen bir işi yaparken nefessiz kaldığınızı hissetmenizdir. Zira, demir eksikliği kanda hemoglobin seviyesini düşürür ve hemoglobin olmadan dokularınıza oksijen iyi bir şekilde taşınamaz. Bu yüzden ne kdar nefes alsanızda hava kaslarınıza ve organlarınıza eskisi gibi ulaşamaz. Demir eksikliğinin diğer belirtileri ve sağlığa zararları da hep bunun bir sonucu olarak ortaya çıkar.

Demir eksikliğinin gittikçe artıp da kansızlığa yol açmasına demir eksikliği anemisi, deniyor. Eğer sizde ki demir eksikliği bu aşamaya ulaştıysa çarpıntı ve göğüs ağrısı gibi şiddetli belirtiler ortaya çıkabilir. Bu noktada artık kanınız o kadar azalmıştır ki kalbiniz hücrelerinize oksijen yetiştirmek için durdurak bilmeden kan pompalamak zorunda kalır. Elbette bu kalbe çok zararlı birşeydir. Çarpınıtı ve kalp ağrısı başka hastalıkların belirtisi de olabilir ve bunlar siz de varsa hemen bir hastaneye gitmeniz gerekir.

f:id:yiyecekler:20170724222945j:plain

Demir eksikliği yüzünden vücudunuz oksijensiz kalıyorsa bundan ilk etkilenen organlardan birisi beyindir. Çok hassas bir organ olan beyin; düşünme, algı, öğrenme ve analiz gibi yeteneklerinizden sorumludur. Beyninize oksijen gitmiyorsa sanki kafanızın içinde beton taşıyormuş gibi bir hisse kapılabilirsiniz. Bir zamanlar kolayca çözdüğünüz günlük işleri yapmakta artık zorlanıyorsanız ve hiçbir şeye konstantre olamıyorsanız, demirinizi bir ölçtürmekte fayda olabilir.

Demir azlığı sebebiyle kanınız azaldıysa dokularınız yeterince beslenemez ve zayıf düşersiniz. Sağlığın ve gücün en iyi göstergeleri saçlar ve tırnaklardır. Bir zamanlar sert tırnaklarınız ve gür saçlarınız varken onun yerine kırık ve hassas tırnaklar ve sürekli dükülen saçlar geldiyse yanlış giden birşeyler var demektir. Elbette bu bir demir eksikliği belirtisi olmak zorunda değil ve başka bir şey de olabilir ama siz yine de demiriniz bir baktırın.

f:id:yiyecekler:20170724223000j:plain

Yüksek irtifalarda yaşayanların kanında çok fazla demir vardır çünkü bu irtifalarda oksijeni soluyabilmek daha zordur. Bu yüzden dağlar yaşayanların yüzü kırmızı olur. Kanınızın bol ve demirinizin yüksek olmasının en iyi belirtisi yüzünüzün rengidir. Öte yandan benzinizin soluk olması da demir eksikliğine işaret eden bir belirtidir. Yani, yüzünüz çok solgunsa demiriniz az gelmiş olabilir.