Şekerli Çay Zayıflatırmı? Saçma bir soru…

Çay içerek zayıflamak hiç de fena olmaz, doğrusu…

Çay içmek zaten bütün gün yaptığımız ve en sevdiğimiz aktiviteler arasında ve hiçbir çaba harcamadan olduğumuz yerde çay içebiliyoruz. Üstelik çay güzel bir aroması olan ve içmesi çok zevkli bir içecek. Çay içmek gibi keyifli bir şey bir de kilo verdirmek gibi süper bir fayda sağlıyor olsa ne kadar güzel olur değil mi? İşte bu yüzdem insanlar çayla zayıflamanın mümkün olup olmadığını sorguluyor ama o kadar rahatlarına düşkünler ki oturdukları yerde çay içerek zayıflamak bile zor geliyor ve bir de çayın şekerli olmasını istiyorlar. Şimdi şekerli çayın zayıflatıcı etkisini sorgulayacağız.

f:id:yiyecekler:20161205025538j:plain

Özellikle yeşil çayla zayıflama konusunda son on yıl içinde birçok araştırma yapıldı ve bugün çayın metabolizmayı hızlandırarak daha çok kalori yakmayı sağladığını kesin olarak söyleyebiliyoruz. İster yeşil ister siyah olsun, çay aynı zamanda bağırsakta yağ ve kolesterol gibi kilo almanıza neden olan besin maddelerinin emilmesini engeller. Böylece yediklerinizden daha az kalori almış olursunuz. Harika değil mi? Bence harika… Bir yandan daha çok kalori yaktırıyor, bir yandan daha az kalori almanıza yol açıyor. Her gün çay içerek zayıflama yolunda ciddi bir katkı elde etmeniz gayet mümkün. Peki bu gözle görülür şekilde bir zayıflama sağlar mı?

Yeşil yada siyah çay içmenin ne kadar bir zayıflama sağlayacağını hesaplamak neredeyse imkansız çünkü kilo alıp vermeye etki eden sayısız faktör arasından çayın etkisini izole edip incelemek bilim adamları da dahil insanların kabiliyetini aşıyor. Şöyle bir tahminde bulunabiliriz. Sağlıksız ve obeziteye sebep olacak şekilde yağıyorsanız çay size fayda etmeyecektir. Yani hergün fast food yiyip gün boyu oturup yatıyorsanız ve hayatınızdaki tek fiziksel aktivite fırsatları da arabanız ve asansör tarafından elinizden alınmışsa çay size kurtarmayacaktır. Ama siz zaten kalori kazanlarını ateşlediyseniz ve dengeli beslenip spor yapıyorsanız, evet, size çayın faydaları mutlaka olacaktır.

Şimdi gelelim çayı şekerli içmeye. Şekerli çayın zayıflamayı sağlayacağı konusunda kendimizi iyice zorlasak bile ancak şöyle bir teori uydurabiliriz. Çayda çözünmüş olarak bulunan şeker derhal kana karışarak metabolizmayı hızlandıracak ve daha çok kalori yakmayı sağlayacaktır. Mantıklı gibi… Elbette şekerin kendisinin ful kalori olduğun hesaba katmazsak. Üstelik çaydaki şeker, insülin direnci gibi başka metabolik bozuklukları da tetikleyebilir. Bırakın kilo vermeye yardımcı olmayı, asıl sormanız gereken soru, şekerli çay kilo yaparmı?

Bununla birlikte çayın zayıflama dışında birçok yararı olduğunu da kesinlikle unutmayın. Çay içeceği Camellia Sinensis bitkisinin yapraklarının demlenmesiyle yapılır ve bu yapraklar ister sadece ısıtılıp kurutularak ister fermente edilip siyah çay haline gelerek önününüze gelmiş olsun, antioksidanlar bakımından doğadaki en zengin ürünler arasındadır. Bu nedenle çayın kanser ve yaşlanmaya karşı çok iyi bir ilaç olduğunu söylemek çok doğru olacaktır.