Ayva Yemenin Zamanı Olur Mu?

Ayva diye bilinen meyveyi hepimiz çok iyi biliyoruz.

Ayvayı sevmeyen ve hiç yemeyenler az değil ama sevenler de o kadar çok seviyor ki dünyanın en çok ayva üreten ülkesi olduğumuz halde bütün ayvayı iç pazarda tüketebiliyoruz. Bunun ekonomiye nasıl bir etkisi vardır, bilemem ama sağlığımıza çok ama çok olumlu bir etkisi olduğuna eminim çünkü ayva vitaminler, mineraller, lif ve hastalıkları engelliyici maddeler açısından geniş bir repertuara sahip bir meyve. Bu sayede ayvanın faydaları da bol ve çeşitli oluyor ve bu meyveyi yiyenler çok yönlü bir sağlık kürüne girmiş gibi oluyor. Ayvanın nelere iyi geldiğini kısaca saymak gerekirse mide, bağırsak hastalıkları, kanser, şeker hastalığı, obezite ve kalp krizine karşı koruduğunu söyleyebiliriz. Bu meyveyi toplum olarak bol bol yemekten hiçbir zarar gelmeyeceği belli ve belki de şimdikinden bile çok yememiz gerek.

f:id:yiyecekler:20161205005322j:plain

Peki ayvanın faydasını görmek için bu meyveyi ne zaman yemek gerek? Ayva yemek için günün belli saatleri diğerlerinden daha uygun mudur? Ve ayvanın hangi özellikleri günün belli vakitlerinde ayva tüketmeyi daha faydalı kılmaktadır. Bu sorulara yanıt bulmak için şüphesiz ilk önce ayvanın bir meyve olarak özelliklerine göz atmalıyız. Ayvayı meyve olarak tüketmeyi planladığımız için çiğ ayvanın özelliklerini sayacağız.

Ayva şeker oranı en düşük meyvelerden birisidir ve kan şekerini yükseltmediği gibi gereksiz kaloriler de içermez. Bu ayvayı son derece sağlıklı ve hatta kilo vermek için kullanılabilecek bir gıda yapar. Ayva aynı zamanda lifli ve mideyi doldurarak iştahı kapatabilecek bir özellik gösterir. Bu yüzden çok yemeyi ve çok kalori almayı engeller ve kilo vermek isteyenlere yardım edebilir. Bu özelliği nedeniyle ayvayı akşam saatlerinde yemek gece kaloriden uzak durma kuralını çiğnemeye sebep olmayacaktır. Gündüz ayva yemek ise enerjiye ihtiyaç duyduğunuz bu saatlerde size çok bir fayda sağlamaz ama kilo vermek ve kalori girdisini minimuma indirmek isteyenler gündüz de ayva tercih edebilirler.

Ayvanın ilk başta kendini pek belli etmeyen bir yönü ise asitli bir meyve olmasıdır. Buruk bir tadı olan ayva narenciye kadar ekşi olmasa bile aslında meyve asitleri bakımından oldukça zengindir. Ayvanın dişleri kamaştırmasının sebebi de bu asitlerdir. Asitli olduğundan yemekten sonra sindirime yardım edebilir ama aç karnına yemek de mideyi rahatsız edebilir. Öyleyse ayvayı yemekten sonra tatlı niyetine ve iştahı kapatıp çok yemeyi engellemek için tüketmek gerekir.

Ayvanın bir başka özelliği ise ayvanın yemesi zor olması ve çok zaman gerektirmesidir. Ayva, elma ve muz gibi birkaç dakika içinde ve hiçbir alete gerek duymadan tüketilemez ve bu meyveyi ısırarak yemek de imkansız gibidir. Çiğ ayva yiyecekseniz mutlaka keskin bir bıçak ve ayvayı üstünde kesebileceğiniz bir tahta yada tabak gerekir. Demek ki ayvayı beslenme olarak iş yerine götürmek yada öğle arasında ayva yemekle uğraşmak çok iyi bir fikir değildir. Çalışan bir insanın ayva yemeye vakit bulabileceği tek zaman akşam evde geçirdiği saatlerdir.

Ayvanın saydığımız bütün bu özellikleri ayva yemek için en iyi saatin akşam vakti olduğuna işaret etmektedir. Siz de bu akşam yarım ayvayı kesip yiyerek sağlık kervanına dahil olabilirsiniz.