Zerdeçal Alzheimer Hastalığına İyi Gelir Mi? Cevap: Evet!

Alzheimer hastalığı günümüzde ileri yaştaki insanlar için en çok endişe duyulan sağlık sorunlarından biri haline geldi.

Alzheimer hastalığının neyden kaynakladığı ve nasıl geliştiği tam olarak çözülememekle beraber yıllar boyunca yanlış beslenme ve enfeksiyonların beyin dokusunu tahrip etmesi sonucunda meydana geldiği sanılıyor. Alzheimer hastalığının ortaya çıkışı beyinde bir türtü tortu tabakasının birikmesi şeklind vuku bulur. Plak adı verilen bu tortu zamanla büyür ve etrafındaki beyin hücrelerini yani neronları öldürmeye başlar. Sinir sisteminin merkezinde çıkan bu yıkımın sonuçları tehlikelidir ve zaman zaman ölümle bile sonuçlanabilir. Tıp, henüz bu hastalığa tam bir tedavi de bulamadı ve bu yüzden insanlar doğal tedavileri araştırıyor. Alzheimer hastalığına iyi gelir mi, diye sorgulanan bitkilerden birisi ise zerdeçal.

f:id:yiyecekler:20161203044519j:plain

Zerdeçal yirminci yüzyılın ikinci yarısına kadar baharatlar dünyasının çirkin ördek yavrusuydu. Kardeşi zencefil Batı’da ve Doğu’da yüzyıllardır çok iyi bilinip kullanıldığı halde zerdeçala kimse ilgi göstermedi ve bu sarı renkli toz Hindistan’la sınırlı kaldı. Yemeklere katıldığı kadar ve belki daha çok giysi boyamakta da kullanılan zerdeçalın faydaları modern çağın başında doğanın sırlarını çözmek konusunda çok yol kateden bilim adamları tarafından bilinmiyordu. Birçok bitkisel ürünü kataloglayıp faydaları ve yan etkilerini ayrıntıları ile inceleyen beslenme uzmanları zerdeçalın pek bir işe yaramayan ve ancak yemeklere değişik bir renk katmak için kullanılabilecek bir tür gıda boyası olarak görüyorlardı. Daha sonra bütün bunlar değişti ve zerdeçalın bileşimdeki çok önemli bir bileşik keşfedildi.

Batılı bilim adamları tarafından curcumin diye adlandırılan zerdeçalın rengini veren turuncu renkli maddenin faydalarının ortaya çıkmasıyla bilim dünyasının bu güzel baharata bakışı da değişti. Özellikle 2000 yılında beri yoğun şekilde zerdeçal bitkisini ve onun kökünden elde edilen baharat ile bu baharatın içeriğindeki curcumin maddesini inceleyen bilim adamları zerdeçal nelere iyi gelir, birer birer ortaya çıkarttılar. Özellikle de iki organa zerdeçalın ne faydalar sağladığının görülmesi bu baharatı çok daha itibarlı konuma taşıdı. Zerdeçal en çok sindirim sistemine ve beyne iyi gelir. Bunlardan birincisine etkisini, kana karışmadan doğrudan bağırsaklardaki ve midedeki ülser ve başka hastalıklara sebep olan bakterileri öldürmesi ve kanser yaratmaya yeltenen isyankar hücreleri ortadan kaldırmakla gerçekleştirir. Beyne faydası ise biraz daha karışıktır.

f:id:yiyecekler:20161203044556j:plain

İnsan beynindeki damarlardan neronlara geçebilen bileşikler çok sınırlıdır ve beyin çok iyi korunduğu için bu dokuya her madde geçemez. Curcumin maddesi ise beyne girebilmektedir ve güzel etkiler de yapmaktadır. Curcumin beyne zarar veren alzheimer plaklarını eritici bir özelliğe sahiptir. Buna göre zerdeçal beyinde alzheimer hastalığının ortaya çıkmasını önlemekle kalmaz. Hastalık varsa yavaşlatır ve belki tamamen ortadan kalkmasını bile sağlayabilir. Ancak Alzheimer çoktan beyne ciddi zarar vermiş olabilir. Bu durumda ise zerdeçalda bulunan ikinci bir etken madde yani turmerone devreye giriyor. Bu madde beyn hücrelerinin kök hücrelerden yeniden üretilmesini sağlayarak beyin dokularını yeniliyor! Beyin dokularının yeniden oluşması insan bedeninde çok nadir gerçekleşen bir durum ve ömrü uzatmaya çok büyük katkı yapabilir!

Bu durumda eldeki mevcut bilgiler ışığında zerdeçal alzheimer hastalığına iyi gelir mi, sorusuna evet, yanıtını verebiliriz. Ama unutmayın ki çalışmalar devam ediyor ve büyük bir problem zerdeçalın kana karışma oranının çok düşük olması. Bu yüzden beyne ulaşabilen curcumin maddesi de az oluyor.