D Vitamini Deposu Bu Gıdaları Sağlığınız İçin Mutlaka Bilmeniz Gerek

Kemiklerimizi kırılmaktan, dişlerimizi ise çürüklerden korumasıyla ün salmış bir vitamindir D vitamini.

Ancak sanılanın aksine D vitamini sadece büyüme çağında olup da kemikleri gelişen çocukların vitamini değildir. Büyüklere de D vitamini gerekir ve günlük ihtiyaçları olan 600 UI ölçüsünde D vitamini alınmazsa uzun vadede birçok hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. D vitamini seviyenizin iyi durumda olması için bu vitamini zengin bir şekilde içeren gıdaları düzenli tüketmek en iyi yoldur. Biz de burada bol miktarda D vitamini ihtiva eden dört besin grubunu inceledik. Buyrun listemize bakın:

f:id:yiyecekler:20161203024652j:plain

1-) Yumurta: Yumurtadaki D vitamini oranı çok yüksek olmasa bile günlük D vitamini ihtiyacınızı karşılamak adına yardımı dokulabilir. Standart bir market yumurtası günlük ihtiyacın yüzde 7'sini karşılayabilmektedir. Yumurtanın faydaları çok olsa da, uzmanlar günde bir yumurtayı tavsiye ettiğine göre D vitamini almak için sadece yumurtadan medet ummak çok da mantıklı bir beklenti olmayacaktır. Elbette kolesterol gibi sağlık riskleri olmayanlar birkaç yumurta yiyerek bu faydalı yiyecekten daha çok yararlanabilir. Yumurtadaki bütün vitaminlerin yumurtanın sarısında olduğu aklınızdan çıkarmayın. Sadece yumurtanın beyazını yiyenler kendilerini D vitamini dahil birçok faydalı besin maddesinden mahrum etmiş olacaklardır.

2-) Süt: Güneş ışınları dışında en yaygın D vitamini kaynağının bu olduğunu söyleyebiliriz. Gerçekten süt, D vitamini nelerde bulunur, diyenlere ilk verilecek cevaplardan biridir. Marketten alacağınız bir litre tam yağlı pastörize sütü içtiğinizde gün boyu size gereken bütün D vitaminini almış olursunuz ve o gün bir daha ne güneşe çıkmanıza gerek kalır ne D vitamini içeren besinler tüketmenize. Öyleyse tek problem bir litre sütü içebilmektir. Şüphesiz bu kadar sütü hepimizin midesi alsaydı D vitamini eksikliği diye bir derdimiz kalmazdı. Ancak ne yazık ki laktoz diye bir şeker çeşidi sütte bulunuyor ve bu yüzden süt içtiğimizde bir çoğumuz gaz problemi yaşıyoruz. İşte bundan dolayı D vitamini içereğini koruduğu halde laktoz içermeyen  süt ürünlerine bakmak gerek.

3-) Yoğurt: Sütün yoğurda dönüşmesi sırasında içindeki laktoz fermente olur ve laktik aside dönüşür. Laktik asit uyku getiren ekşi bir maddedir ve öğle yemeğinde o ekşi yoğurtları yedikten sonra çay içmeyi de unutursanız göz kapaklarınızın kaya gibi ağırlaşmasının sorumlusu da bu laktik asittir. Ancak yoğurt, süt gibi gaz yapmaz ve sütteki D vitamini yoğurtta da vardır. Aynı şekilde ayran ve kefir de D vitamini içerir. Bunlarda ne kadar D vitamini olduğu imal edilirken kullanılan süt miktarına göre değişmekle beraber bu süt ürünlerinin hepsinde bayağı bir miktar D vitamini olduğuna emin olabilirsiniz. Her gün bu ürünlerden bir veya birkaç çeşidi öğünlerinize dahil etmek D vitamini adına size çok şey kazandırabilir.

f:id:yiyecekler:20161203024726j:plain

4-) Peynir: Sütün büyük ölçüde fermente olmuş ve suyunu kaybederek katılaşmış hali peynirdir. Yoğurda benzeyen yumuşak ve beyaz peynirler yanında son derece kuru, sert ve yağlı kaşar ve tulum peynirleri de mevcuttur. Tat ve kıvam açısından peynir çeşitleri birbirinden çok farklı gibi görünselerde bütün peynir çeşitleri protein, kalsiyum ve D vitamini gibi vücudu güçlendiren besin maddeleri açısından bayağı zengindir. En çok D vitamini içerenler ise en yağlı ve kuru madde miktarı en çok olan peynirlerdir.