Bulgur Pilavı Yemenin Faydasını Göreceksiniz

Ben çocukken bulgur pilavını hiç sevmezdim ve büyüyene kadar yediğim üç beş kaşık bulgur pilavını zorla yedim ve çoğunu da tabağımda bıraktım.

Büyüdükten sonra bulgurun lezzetine dair olumsuz duygularıma bir de besin değeriyle ilgili önyargılar eklendi. Yıllarda bulguru karbonhidrat deposu ve hergün gereğinden fazla yediğimiz beyaz ekmekle aynı şeyden yani buğdaydan üretilmiş, önemli bir faydası olmayan ve yemeyenin bir şey kaybetmeyeceği bir gıda olarak gördüm. Bu yüzden uzun süre daha besleyici bir tercih olduğunu zannettiğim beyaz pirinci tercih ettim. Büyük bir hata yaptığımı ise ancak sağlıklı beslenme konusundaki araştırmalarımı derinleştirdikten sonra farkedebildim.

f:id:yiyecekler:20160822054839j:plain

Dengesiz beslenme çağın çözülemeyen problemlerinden. Elimizin altında istediğimiz gıdayı kolayca bulmak için her türlü imkan verken bir türlü doğru şeyi yiyemiyoruz. Sorun modern hayatın inanılmaz temposunun bize beslenmeyi düşünecek vakit bırakmaması. İnsanı koltuğa, asansörlere ve otomobillere mahkum eden tüketim kültürü de buna eklenince ciddi bir kalori fazlası ortaya çıkıyor ve sürekli kilo alıyoruz. Bununla baş etmek için diyet yapmak zor ama tam bir diyete giremeseniz bile bazı beslenme tercihleri yaparak nispeten daha sağlıklı bir hayata geçiş yapabilirsiniz. Pirinç yerine bulgur yemek de bu yapabileceğiniz değişikliklerden.

Pirinç ile karşılaştırıldığına bulgurun besin değeri ilk bakışta çok farklı görünmeyebiliyor. Her ikiside 100 gram kuru ağırlıkta yaklaşık 350 kalori içeriyorve her ikisi de büyük ölçüde karbonhidrat yani yoğunlaşmış şeker. Bulgurun size sağlayacağı fayda ise lif içermesinden kaynaklanıyor. Pirinçteki lif miktarı sıfıra yakın. Bulgurun ise kuru iken yaklaşık yüzde 20’si lif. Lif, kan şekerinin dengelenmesinden fazla yemenin önlenmesine, kolesterolün kontrol edilmesinden fazla kilolardan kurtulmaya kadar pek çok işe yarayan ve yiyeceklerdeki posa, olarak tanımlayabileceğimiz sindirilmeyen kısımlar. Lif, kalp hastalıklarını önlenmesi ve sağlıklı bir mide ile bağırsak sistemi için de önemli. Lif, kabızlığı, ishali ve bağırsak kanserini önlüyor. Dünyada ve ülkemizde çoğu insanın günlük gereken lifin yarısını bile almadığı düşünülüyor çünkü lif, işlenip doğallığnı kaybetmemiş nebati gıdalarda var ve insanlar gün geçtikçe bitkileri sofralarının dışına itiyorlar.

Aslında bulgur pilavının faydaları konusunda daha birçok şey söylenebilir ama şu anlattıklarım bile size olayın önemini anlatmaya yetmeli. Ben de bulguru araştırdıktan ve faydalarını öğrendikten sonra artık evde pirinç bulundurmaz oldum ve tahıl grubundan en çok yediğim şey artık bulgur pilavı. Bulgurla birlikte yenebilecek ve çok iyi gidecek bir sürü yemek de mevcut. Mesela baklagiller ile biraraya geldiğinde bulgur protein açısından çok zengin bir öğün oluşturuyor. Bulguru tavukla yemekte çok popüler ve gene proteini yüksek bir yemek oluyor. Dana veya koyun etiyle birlikte ise insan bedenine gereken tüm besin maddelerini kendinde toplamış bir tabak ortaya çıkıyor. Tahminim o ki insan sadece et ve bulgur pilavı yese ve yanında biraz meyve yese hiçbir eksiklik hissetmez. Nasıl yerseniz yiyin, bulguru hayatınızın bir parçası yapmak uzun vadede size şu anda hayal bile edemediğiniz faydalar sağlayabilir.