Zencefil Zekayı Güçlendiriyor mu?

Gün geçmiyor ki zencefil baharatıyla ilgili yeni bir keşif yapılmasın.

Birgün zencefilin kanseri önlediğini konuşuyoruz. Sonraki gün ise zencefilin kilo verdirdiği duyuluyor. Zencefil hakkında en son söylenen şey ise zekayı güçlendirdiği. Zencefilin zekaya iyi geldiğine dair bu iddialar insanların çok ilgisini çekmeye başladı çünkü günümüzde zekaya vurgu her zamankinden çok.

f:id:yiyecekler:20160822054300j:plain

Modern yaşam hayatımıza teknolojiyi soktukça bir yandan işlerimiz kolaylaşırken bir yandan da farkında olmadan teknolojiye esir oluyoruz. Teknoloji esaretinden en çok etkilenen ise beynimiz. Teknoloji beynimizi iki koldan kıskaca alıyor. Bir yandan telefonların hafızaları internet ve arama motorları yüzünden hafızamızı kullanıp birşeyleri aklımızda tutmak için hiçbir fırsatımız kalmıyor ve zekamız geriliyor. Öte yandan baş döndürücü hızla ilerleyen bilim, değişen şartlar ve tüketim kültürü karşısından zekamızı daha çok kullanmak yada dışlanmak arasında bırakılıyoruz. Bütün bu zorlamalar insan beyni üzerindeki yükün geçmişin bütün çağlarından daha üst bir seviyeye çıkmasına sebep oluyor. Böylece insanlar zekayı ve beyni güçlendirecek şifalı ürünlerin arayışına giriyor.

Peki zencefilin gerçekten beyne bir faydası var mı? Zencefil bir antioksidan ve bütün antioksidanlar narin beyin hücrelerini zararlı bileşiklerden koruyarak alzheimer ve parkinson gibi hastalıkların ortaya çıkma riskini azaltabilir. Ama zencefil bunun da ötesine geçiyor. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki zencefil beyinde algı ve hafıza kapasitesini artıran hormonları harekete geçiriyor.

Beynimizi korumak ve algıyı kuvvetlendirmek için zencefilden faydalanmak istiyorsanız bu baharatı birçok şekilde tüketmeniz mümkün. Özellikle sebze yemeklerine güzel bir çeşni katan acı baharat, gingerbread olarak bilinen zencefilli çörek ve bisküvilerin içinde de harika bir lezzete dönüşüyor. Ancak bublar ve başka tarifler zencefilin yararını yoğun şekilde görmek isteyenlere yetmeyecek kadar az zencefil içeriyor olabilir. Eğer sizin derdiniz hafızanızı ve konsantrasyonunuzu güçlendirmekse daha sağlam bir şey size gereken olabilir.

Zencefili şifası için tüketecekseniz ballı zencefil en iyisi. Tek yapacağınız güzel bir baldan birkaç tatlı kaşığı alıp buna yarım çay kaşığı bal katmak. Bu balı yutmak zor olamayacaktır. Tadı karabiberli bal gibi olsa da midenizi hiç rahatsız etmeyecek olan bu karışımı hergün kahvaltıdan sonra yiyin. Algı ve düşünme kabiliyetinizin kısa sürede yerine geldiğini göreceksiniz.

Bir bitkinin bir faydasının olduğunu söylediğiniz anda bazı insanlar onu doğrudan alıp ağızlarına tıkacak kadar aceleci olabiliyorlar. Konu zencefil olunca bunu kesinlikle yapmamak gerek. Tek başına zencefil tozu yemek yada suyla yutmak baş dönmesine falan sebep olabilir. Zencefil kökünü yutmak ise bağırsak tıkanmasına yol açabiliyor çünkü zencefil kökü biraz odunsu bir şey.

Zencefili nasıl kullanacağını ve neye katacağını bilemeyen, zencefille birşeyler hazırlayacak vakti olmayan yada zencefilin tadını almadan faydasını görme derdinde olanlara hitap eden zencefil hapı vs. gıda takviyeleri de mevcut ama bunları ne ölçü de etkili olduğu konusunda bir şey söylemek güç. İki sebepten zencefil hapları çok iyi etki yapmayabilir. Birincisi, bunlar insanları tatmin edecek etkileri hemen ortaya çıkarmak için zencefildeki etken maddeleri çok yüksek dozlarda içerebiliyor ve bu kadar yüksek dozda herhangi bir kimyasal madde insanda yan etki yaratabilir. İkincisi, zencefilin zekaya faydaları bu bitkinin içindeki belli bir maddenin eseri midir yoksa zencefilin bileşimindeki birçok madde bir araya gelerek mi bu faydaları yaratır, sorusuna ne biz ne de bilim adamları henüz yanıt veremiyor. Yani doğanın sırrını çözemedik ve zencefilin içindeki faydalı olduğunu zannettiğiniz bir maddeyi alıp da onu çok miktarda tüketmek düşündüğünüz etkiyi yapmayabilir.