Hamsinin Neden En Faydalı Balık Olduğunu Açıklıyoruz

Neden hamsiyi en iyi balı seçtiğimizi bilmek istiyorsanız okumaya devam edin.

Artık balık yemek gerektiğini bilmeyen kalmadı. Bu yüzden yüzlerce defa duyduğunuz aynı balık yeme yorumlarıyla başınızı ağrıtmayacağız. Birkaç cümlelik bir özet giriş yapalım yeter. Balık iyi bir protein kaynağı ve B12 vitamini gibi önemli bazı vitamin ve minerallerin yanında Omega-3 olarak bildiğimiz esansiyel yağ asitlerinin en kaliteli biçimi olan DHA yani dokosaheksaenoik asit açısından zengin bir besindir. Balık yiyenler de kalp hastalıkları ve kanserin azaldığı görülmüş özellikle çocuklarda balık tüketiminin gerek bedensel gerek de zeka gelişimi açısından önemi belki binlerce kez bilim adamlarınca vurgulanmıştır. Peki biz niye hamsiye vurgu yapıyoruz? Şimdi öğreneceksiniz.

f:id:yiyecekler:20160812002123j:plain

Evet, balı yemeliyiz ama bütün balıklar faydaları açısından aynı mı? Levrek, kefal, uskuçinekomru, sardalye ve çinekop gibi sayısız balık çeşidi en basit bir markete bile gittiğimizde karşımıza çıkıyor. Bir de ton balığı gibi genelde konserve olarak karşımıza çıkan balıklar var. En çok ilgi gören ve geliri yüksek kesimin tercih ettiği balık ise somon balığı. Bunlardan hangisini yemek gerek? Cevap hamsi ama niye?

Şu açık açık söyleyelim ki kafalar karışmasın. Balık dediğimiz hayvanlar şekli şemali açısından bizin gözümüzde benzer olsalar da besin değerleri ve faydaları farklı farklı oluyor. Mesela somon balığının D vitamini açısından son derece zengin olduğunu biliyoruz ama en faydalı balık olarak onu seçmedik çünkü yurtdışında çiftliklerde üretiliyor ve başka hayvanların artıklarından kalanlarla besleniyor. Kötüdür demiyoruz ama hamsinin faydaları daha çok ve hamsiyi tercih etmek için daha çok sebebiniz var.

Hamsiyi tercih etmek için en önemli sebebiniz omega-3 oranı. Her balık da bu temel yağ asidi olduğu halde hamsideki oran diğer çoğu balıktakinden daha yüksek. Anlayacağınız kaliteli beslenmek için zengin olmak zorunda değilsiniz. İşte geldik en önemli mevzuya. Hamsinin ne kadar ucuz bir balık olduğunu farketmiş miydiniz. Eğer farkında değilseniz belki de giderleriniz hesabını yapmanın zamanı geldi. Güzel balıklar yiyeceğim, diye zor kazanılmış paralarınızı tüketmeyin. Hamsiden birkaç yüz gram yemek size gayet sağlam bir omega-3 dopingi sağlayacaktır.

Şimdi aklınıza şöyle bir soru gelmiş olabilir. Başka hesaplı balıklar da var. Mesela alabalık var. Niye alabalığı en faydalı balık olarak adlandırmadık? Bir kere alabalığın fiyatı hamsininki kadar hesaplı değil. Ayrıca omega-3 oranı biraz daha az. Sonra omega-3 içermesi için çiftlikte üretilen bu balık türünün doğru yemle beslenmesi gerekiyor ve bunu da kontrol etmek o kadar kolay değil. Hamsinin ise denizleri doğal ekosistemi içinde omega-3 depoladığından emin olabilirsiniz.

Çiftlik balıklarından söz etmişken hamsinin belkide geriye kalan son doğal balık olduğunu da hatırlatalım. Uskumrunun şoklusu var. Somon zaten ithal. Alabalıkla diğer birçok balık artık çiftlik dışında yaşamaz oldu. Hamsi ise küçük endamı sayesinde insan oğlu deniz ekosistemine ne kadar müdahale ederse etsin yerini koruyor. Üstelik bu kadar ucuz ve bol bir balığı kimse çiftlikte üretmez. Yani bu çiftlik balığı mıdır, diye endişe etmeye gerek.

Peki çiftlikte yetişmeyen diğer balıklar ne olacak? Mesela lüfer kötü bir balık mı? Hayır, hiçbir balık kötü değil ama lüferin sorunu şu. Lüfer, büyük, diplerde yaşayan ve diğer balıkları yiyerek büyüyen bir balık. Bu özellikler ise denizdeki zararlı meral ve kimyasalları biriktirmek için birebir. Şimdi kimse bir arştırma sonucu lüferde kurşun var falan diyemez ama hamsinin riski daha düşüktür, demek mümkün.