Yumurtanın Faydaları ve Zararları

Yumurta iki yönü olan bir gıda maddesi.

Sağlığı yerinde ve özellikle büyüme çağındaki gençler için yumurta tam bir nimet ve kesinlikle tüketilmesi gerekli. Ama yumurtanın bir de alerjiler ve kolesterolle ilişkili bir yüzü var. Bu yüzden yumurta yemeye karar vermeden önce bu yiyeceğin artıları ve eksilerini iyice gözden geçirmek zorunlu. Faydaları kadar yumurtanın zararlarını da bilmek daha bilinçli ve akılcı bir beslenme rejimini oturtmanıza katkı sağlayacaktır.

f:id:yiyecekler:20160717012134j:plain

Protein Deposu Yumurta

Yumurta beyazı ucuz ve kaliteli bir protin kaynağıdır. Bir yumurtadaki 5-6 gram proteinin büyük çoğunluğu beyazındadır. Proteine en çok ihtiyaç duyan ve protein içeren besinler tüketmek için uğraşan vücut geliştirme sporuyla uğraşan kişilerin normalden fazla sayıda yumurta yediği ve zaman zaman sadece yumurta beyazına odaklandığı bilinmektedir. Bazı vücut geliştirenler, sayıları az olmakla beraber, günde 10-15 yumurta yiyebilmektedir. Bununla beraber yumurtanın beyazı kadar sarısı da çok değerli bir besin maddesidir.

Yumurta Sarısı: Tam Bir Vitamin Küpü

Yumurta beyazı protein açısından çok yoğun olduğu halde kalorisi düşüktür ve hiç yağ içeremediği gibi vitamin ve mineraller açısından da çok zengin değildir. Bu yüzden sadece yumurta beyazını yiyenler çok protein alırlar ama değerli bir takım besin maddelerini atlamış olurlar. Yumurta sarısına sırtını dönenlerin kaçırdığı besin maddeleri içinde özellikle B12 vitamini ve D vitamini gibi birçok kişide eksikliği görülen ve önemli görevleri olan iki vitamin bulunur. Özellikle B12 eksikliği sinir sistemi bozuklukları ve kansızlığa sebep olurken D vitamini eksikliği kemik erimesi, büyüme bozuklukları, bağışıklık sistemi zayıflığı ve kilo verememe gibi sorunlara yol açar. Yumurta A vitamini bakımından da çok zengindir.

Yumurtanın Bilmediğiniz Bir Faydası

Yumurta kalorisi yüksek diye iftiraya uğramış ve kilo aldırdığı iddia edilmiştir. Çok büyük bir yumurta bile en fazla 100 kaloridir ve bir oturuşta 10 yumurta fala yemiyorsanız, yumurtanın kilo aldırmak gibi zararı yoktur. Yumurta değil de onu pişirirken kontrolsüzce tavaya döktüğünüz nebati yağ fazla kalorilerin ve istenmeyen kiloların kaynağıdır. Kaynamış yumurta ise şişmanlatmak yerine zayıflatır. Çünkü düşük kalori ile vücudunuzun ihtiyaç duyduğu bütün vitaminleri ve proteini sağlar. Gerekli yağ asitleri de doğru oranlarda yumurtada mevcuttur. Yumurta yediğinizde dokularınızın ihtiyaçları tam karşılanır ve başka bir şey yemek için karşı konulmaz bir güdü duymazsınız. Yumurta doyurucudur ve bu faydayı görmek için özellikle haşlanmış yumurta yemek gereklidir.

Yumurtanın Zararı Var mı?

Yumurtaya bağlı bazı riskler de her zaman söz konusudur. Bunların başında bozuk yumurta yemek gelir. Son kullanma tarihi geçmiş ve bayat yumurtalar çok miktarda bakteri içerir ve gıda zehirlenmesine yol açabilir. Yumurtayı çiğ yemek ve yumurtanın kabuklarını yemeye çalışmak da bakterileri vücudunuza almanıza yol açar. Ayrıca yumurta kolesterol sorunu olanlara pek önerilmemektedir. Son dönemde yumurtanın kolesterolü arttırdığı iddiası yoğun eleştirilere maruz kalmış ve bu konu da yeni görüşler ortaya atılmıştır.

Bu yazımızda yumurtanın faydaları nelerdir, sorusuna yanıt ararken zararları olup olmadığına da cevap vermeye çalıştık. Umulur ki faydalı olmuştur.