Hamsi Yemenin Ne Gibi Faydaları Var?

Sağlık için somon, levrek, hamsi v.s. balıkları yemek gerektiğini artık bilmeyen kalmadı.

Gazetenin yaşam sayfasına her baktığımızda yada televizyona uzmanlar her çıktığında bize hatırlatılan balık yemenin faydaları gerçekten de hayatınızı değiştirebilebilecek kadar fazla ama uzmanlardan o kadar sık duymadığınız bir gerçek daha var ki belki de yurtdışındaki somon üreticilerinin pek işine gelmediği için size çok söylenmiyor. Bu gerçek ülkemizde yiyemeyeceğimiz kadar bol üretilen hamsinin en faydalı, en sağlıklı ve en besleyici balıklardan biri olduğu. Acaba hamsinin hangi faydaları ve özellikleri  var ki balıkçı reyonunun küçük görülen ucuz balığını bu kadar övmeyi gerekli gördük. Aşağıda bunu açıklamaya uğraşacağız.

f:id:yiyecekler:20160711225936j:plain

Niçin balık yemek gerektiğini biliyor musunuz? Birçok sebebi var ama hepsinden evvel balık başka gıdalarda kolay kolay bulunmayan omega 3 açısından zengin olduğu için balık tavsiye ediliyor. Omega 3 beyin gelişimini hızlı olmasını ve beyin hücrelerinin yenilenmesini sağlaması yanında kalbe de faydaları olan ve kalp damar sağlığını korumaya yardımcı bir madde. Omega-3'ün faydaları arasında kalp krizi riski ile inme riskini azaltması ve bazı uzmanlara göre kanseri de önlemesi var. Peki bu kadar faydalı bir madde olan omega 3 en çok hangi balıklarda bulunur hiç düşündünüz mü? Omega-3 oranı başka balıkların ortalama iki katı olan iki balık hamsi ve somondur. Yani somon ve hamsinin faydasi birbirine yakın. Böyle iken hamsinin fiyatının somonun dörtte biri olduğunu hatırlamak sizi "daha pahalı olan daha iyidir" ve "zenginler herşeyin daha iyisine sahip olur" gibi dogmaları sorgulamaya yöneltebilir. Hamsinin avantajları bu kadar da değil.

Hamsi B12 vitamini ve D vitamini gibi kilit önemi olan bir takım vitaminleri de içeriyor. Protein açısından zengin besinler arasında yer alması da hamsinin faydaları kapsamında değerlendirilebilir. Ancak hamsinin özellikle organik tutkunlarının en  çok ilgisini çekecek bir özelliği çiftlik balığı değil de deniz balığı olması herhalde. Evet, doğru! Hamsi asla çiftlikte üretilmez ve yakın gelecekte bu dediğimiz değişmeyecek. Nasıl mı bu kadar emin oluyorum. İşin sırrı hamsinin fiyatında. Karadenizden tonlarla çıkan hamsi o kadar ucuz ki çiftliğini kurmak için harcanacak sermayeyi karşılayamaz. İşte bu sebeple somondan alabalığa bütün yüzen sevimli dostlarımızın çiftliklere taşındığı günümüzde hamsi son doğal balık olacak gibi duruyor. Doğal balık isteyenlere de hamsi yemek düşüyor.