Bulgur ve Pirincin Besin Değeri Açısından Karşılaştırılması

Bulgur uzmanlar tarafından pirinç pilavına alternatif olarak tavsiye edilen ve birçok faydaları olan bir besin maddesidir.

Bulgur, buğdaydan elde edilir ve buğday kepeğini içermesi bakımından tam buğday kabul edilir. Normal una göre kalorisi düşük, besin değeri ise yüksek olan bulgur genellikle pilav yapılarak tüketilmektedir. Bulgur pilavı, pirinç pilavına nazaran bazı üstünlüklere sahip bir yiyecektir.

f:id:yiyecekler:20160711202552j:plain

Bulgur ile pirinç arasındaki farkı anlamak bulgurun ne tür faydaları olduğunu İlk önce bulgur ve pirincin besin değerlerini karşılaştırmak ve bulgurun içerdiği mineral ve vitaminlerle pirince karşı bir avantajının olup olmadığını tespit etmek yerinde olacaktır.

Bulgur genellikle sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini ile C ve K vitaminlerini sadece eser miktarda içerir. Peynir, süt ve yumurtada bulunan D vitamini de bulgurda yoktur. Bu vitaminler pirinçte de bulunmaz. Gene B12 vitamini ne bulgurda ne de pirinçte bulunur zira B12 sadece et ürünlerinde olan bir vitamindir. Öteki B vitaminleri ise hem bulgur hem de pirinçte vardır. Bu iki tahıl ürününde B vitaminleri farklı oranlarda bulunmakla beraber toplamda ikisi de kayda değer B vitamini kaynakları arasındadır. Özellikle eksikliği çekilen B6 vitamini ile folik asit yani B9 vitamini açısından bulgur ve pirincin ikisi de zengindir.

Minerallere gelince gerek pirinç gerek bulgur; demir ve çinko başta olmak üzere insan bedenine gerekli çeşitli mineralleri içermektedirler. Genel olarak bulgurdaki mineral miktarının biraz daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Bununla beraber bulgurda az da olsa fitik asit bulunur. Fitik asit, minerallerin sindirim sistemi tarafından emilmesini engelleyen bir bileşik olup bulgur mineral avantajını ortadan kaldırdığını söylemek yanlış olmaz. Bulgurdaki fitik asit oranı buğdayın islatılıp pişirilmesi aşamalarında oldukça azlamakta ve kepekli ekmektekinin çok altına inmektedir. Yine de bulgur bir miktar fitat ihtiva eder. Bulguru iyi pişirmek bu oranın daha da azaltacak ve bulgurdaki minerallerden maksimum düzeyde fayda sağlamaya yardımcı olacaktır. Pirinçte ise hiç fitik asit bulunmaz ve bu tahıldaki mineraller doğrudan kana geçebilir.

Bulgurun vitamin ve minerallerine kısaca göze attığımızda bulgurun besin değeri açısından pirince bir üstünlüğü olmadığı göze çarpıyor. Öyleyse bulgurun faydası tam olarak nedir ve niye pirinç yerine bulgur tercih etmek gereklidir? Bu sorusunun cevabı öncelikle bulgurdaki lif oranında aranmalıdır. Pirinçten farklı olarak bulgurun bir başka faydası ise proteince zengin ama kalorisi düşük olmasıdır.